Skip to main content

Introductie: wat is PopArt?

PopArt. Je hebt er vast wel eens over gehoord en dat is ook niet vreemd want deze kunststroming bestaat al sinds de jaren 50. En nu is het terug, van eigenlijk nooit weggeweest!

PopArt: een ware kunstrevolutie

Stel je de jaren ’50 voor, met rock-‘n-rollmuziek op de radio en mensen die in diners smikkelen van hamburgers en milkshakes. Te midden van al deze coole vibes dachten kunstenaars: “Waarom zouden we alleen maar portretten van saaie mensen en landschappen schilderen?”

Dus daar kwamen ze, als een groep creatieve rebellen met een voorliefde voor alles wat ‘pop’ was – strips, frisdrankblikjes, Hollywoodsterren en nog veel meer. Ze dachten: “Waarom niet schilderen wat de mensen écht bezighoudt? Waarom niet de glinsterende wereld van popcultuur omarmen?”

En zo, met een flinke dosis lef en een kleurrijk palet, begonnen ze alledaagse dingen te transformeren tot kunst. Denk aan een megagroot soepblik schilderen of stripachtige gezichten maken van beroemde mensen. Het was alsof ze de alledaagse wereld in een wervelwind van felle kleuren en humor hulden.

Kunst werd een feestje waarbij iedereen was uitgenodigd, niet alleen de klassieke kunstliefhebbers. Mensen begonnen te lachen, te krabben aan hun hoofd en zeiden: “Wacht, is dit serieus kunst?!” Maar dat was juist het leuke eraan. Popart bracht een frisse wind in de kunstwereld en maakte van iets gewoons iets buitengewoons, en van iets saais iets om te glimlachen…

PopArt: voorbeelden uit onze collectie

Wie zijn de beroemdste PopArt kunstenaars?

Hier zijn enkele bekende popart kunstenaars die een stempel hebben gedrukt op deze bruisende kunstbeweging:

  1. Andy Warhol: Hij is waarschijnlijk de koning van de popart. Warhol was beroemd om zijn kleurrijke schilderijen van Campbell’s soep en beroemdheden als Marilyn Monroe en Koningin Beatrix.
  2. Roy Lichtenstein: Deze kunstenaar gaf zijn eigen draai aan stripboeken door de beroemde “Ben-Day dots” techniek te gebruiken. Zijn werken bevatten vaak stripachtige beelden en tekstballonnen.
  3. Claes Oldenburg: Stel je enorme sculpturen voor van alledaagse voorwerpen zoals reusachtige papieren clips en oversized ijsjes. Oldenburg bracht humor en verbeelding in popart.
  4. Richard Hamilton: Hij wordt vaak beschouwd als de grondlegger van popart vanwege zijn vroege experimenten met alledaagse objecten en massaproductie in zijn kunstwerken.
  5. Jasper Johns: Hoewel hij soms wordt gezien als een overgangsfiguur tussen abstract expressionisme en popart, gebruikte Johns iconische symbolen zoals vlaggen en doelwitten in zijn werk.
  6. Robert Rauschenberg: Hoewel hij een brede range aan stijlen omarmde, werd Rauschenberg vaak geassocieerd met popart vanwege zijn vermenging van kunst en alledaagse materialen.
  7. James Rosenquist: Deze kunstenaar maakte indrukwekkende collages van reclamebeelden en alledaagse objecten, vaak op monumentale schaal.
  8. Tom Wesselmann: Hij staat bekend om zijn gedurfde schilderijen en collages van alledaagse voorwerpen en vrouwelijke naakten.

Deze kunstenaars hebben allemaal op hun eigen manier bijgedragen aan de bruisende en kleurrijke wereld van PopArt.

PopArt: voorbeelden uit onze collectie

Hedendaagse PopArt

In de wereld van vandaag is popart nog steeds alive and kicking, maar met een moderne draai. Kunstenaars nemen onze verslaving aan smartphones, de glitter en glamour van sociale media, en de hele smeltkroes van popcultuur en toveren het om tot kunst die je doet glimlachen en nadenken tegelijk.

Je kunt een schilderij vinden dat Barbie en Ken toont als hipsters op een koffiedate, of een explosie van felle kleuren die een fastfoodmaaltijd omtovert tot een abstract kunstwerk. Hedendaagse popart draait om het vangen van de vibes van onze huidige tijd en deze mixen met een flinke dosis creatieve sprankeling.

Dus, als je ooit een kunstwerk tegenkomt waarbij je denkt “Dit lijkt rechtstreeks uit mijn Instagram-feed te komen!”, dan heb je waarschijnlijk de funky wereld van hedendaagse popart ontdekt.

Roy Lichtenstein en Andy Warhol

Eén van de duurste popartwerken dat ooit is verkocht, is ‘Masterpiece‘ van Roy Lichtenstein. Dit kunstwerk werd in november 2017 geveild bij Christie’s New York en bracht maar liefst $165 miljoen op. ‘Masterpiece’ is een iconisch werk van Lichtenstein dat zijn kenmerkende stijl van stripachtige beelden en Ben-Day dots combineert. Andy Warhol’s ‘Shot Sage Blue Marilyn‘ bracht een paar jaar later maarliefst $195 miljoen op!

PopArt bij Amersfoort Art

Amersfoort Art heeft een grote collectie PopArt kunstwerken. Sterker nog, we hebben er een hele categorie aan gewijd! Neem eens een kijkje op onze PopArt pagina of kom langs in onze galerie in Amersfoort.

Sleutelwoorden: kleurrijk, Disney, popcultuur, iconen, humor, commercieel, strips, ironie, reclame, beroemdheden, experimenteren