Toont alle 11 resultaten

Amersfoort Art heeft een mooie collectie kunstwerken van Toon Tieland. U bent van harte welkom in onze galerie in Amersfoort.

Toon Tieland

Toon Tieland

Toon Tieland (Amersfoort, 1919-2006) was één van de bekendste Amersfoortse kunstenaars.

Impressies kunstwerken van Toon Tieland

Bepaalde stijlkenmerken van Tielands werk sluiten eveneens aan bij het werk van andere schilders. Zo brengt ook Gauguin contourlijnen aan rond zijn kleurvlakken. Hij brengt op die manier een scherpe afbakening tot stand. Ook het primitivisme dat Gauguin in de moderne kunst introduceerde kenmerkt Tielands schilderijen: een vereenvoudigde ruimtewerking, het opbouwen van de voorstelling in monochrome kleurvakken en het aanbrengen van contouren. Naïef expressionisme is daarom wellicht een goede aanduiding voor de sfeervolle, karakteristieke schilderkunst van Toon Tieland.

Tieland schilderde zijn landschappen en stadsgezichten consequent in monochrome kleurvakken begrensd door stevige zwarte contouren. Het oude stadshart van Amersfoort en het Vlaamse platteland zijn Tielands belangrijkste onderwerpen. Vaak zijn het verlaten sneeuwlandschappen met kale populieren en koude luchten.

Amersfoort Art heeft naast litho’s en schilderijen ook kalenders en kunstkaarten van Toon Tieland in de collectie. Bekijk hier een film over Toon Tieland.