Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Saturday Interview – Juriaan Dijkman Amersfoort Art

Gepost door Content Amersfoort

Tijdens deze heerlijke tropische periode ontmoeten we Juriaan Dijkman. De galeriehouder van Amersfoort Art Galerie heeft niet alleen een neusje voor kunst, maar hij is ook een groot liefhebber van de Formule 1. Jur deelt ons zijn favoriete plekjes in Amersfoort, zoals de Krommestraat met zijn diversiteit aan ondernemingen. En een hilarische avond in een retro bioscoop in de Ardennen komt aan bod. En wat te denken van zijn toevallige ontmoeting met het Noorderlicht… in Friesland?

Waarvoor kunnen we jou midden in de nacht wakker maken?
‘Ik ben meer een avondmens dan een ochtendmens. Over een paar weken zet ik mijn wekker voor de Formule 1 Grand Prix van Japan. Zondagochtend 06:00 uur: telt dat ook als midden in de nacht? Voor mij wel, haha. Zeker een regenrace maakt me helemaal blij.’

Heb je deze zomer iets bijzonders meegemaakt?
‘Met mijn gezin was ik in de Ardennen. Het weer viel, net als hier, eerlijk gezegd nogal tegen. Na een dag mountainbiken en een gedeeltelijk verregende barbecue, wilde ik onze tieners verrassen met een avondje bioscoop. Een behoorlijke uitdaging, aangezien in België de meeste films worden nagesynchroniseerd. In Hotton vonden we een bioscoop die sinds de jaren veertig onveranderd leek te zijn. Pluchen stoelen, kartonnen afbeeldingen van Marilyn Monroe en Charlie Chaplin naast het scherm, enzovoort. De kaartjes waren nog van die echte ’tickets’, want online reserveren bleek een drama en uiteindelijk zelfs onmogelijk. Het was geen spectaculair uitje, maar we hebben met zijn allen enorm gelachen om de hele ambiance. Echt hilarisch. O, en de film? Dat was Barbie. En om eerlijk te zijn, vond ik ‘m best leuk!’

Als je een beroemde schilder uit de geschiedenis kon ontmoeten, wie zou het zijn en wat zou je hem of haar vragen?
‘Weer een leuke vraag! Ik bezoek vaak ateliers van kunstenaars en dan vraag ik me soms af wat het verschil is tussen toen en nu. Hoewel de technieken, vooral in de afgelopen decennia, enorm zijn veranderd, vraag ik me af of ateliers een soortgelijke transformatie hebben doorgemaakt. Natuurlijk, als je de kans zou krijgen om bij Rembrandt of Van Gogh een kijkje te nemen, zou niemand dat aan zich voorbij laten gaan. Maar ik kies voor een recenter verleden: ik zou Andy Warhol vragen of ik een dag in The Factory in New York mag doorbrengen. Ik zou daar de kunst van het zeefdrukken en lithograferen willen ervaren, terwijl ik links en rechts om me heen kijk in de hoop David Bowie of Mick Jagger tegen het lijf te lopen!’

Welke stad of land inspireert jou het meest op artistiek gebied en waarom?
‘New York heeft echt een te gekke vibe en Barcelona heeft niet alleen een geweldig Picasso Museum, maar ademt ook voornamelijk Gaudí. Hij heeft, in mijn optiek, echt een geweldige stempel op de stad gezet. Als je daar nog geen liefhebber van kunst was, word je het wel. Qua inspiratie denk ik dat Berlijn meer in mijn straatje ligt. De culturele diversiteit daar is enorm; van traditionele musea tot levendige Street Art en alternatieve kunstscènes.’

Wat is je favoriete plek in Amersfoort en waarom?
‘In de galerie verwijzen we veel bezoekers van buiten Amersfoort naar hotspots zoals de Koppelpoort en de Kamperbinnenpoort. Een terrasje pakken op de Hof of op het Onze Lieve Vrouwekerkhof kan ik iedereen aanbevelen. Maar toch, de Krommestraat geeft me uiteindelijk het échte Amersfoortse gevoel; een diversiteit aan ondernemingen, van juwelier tot vinylwinkel, en ergens daartussenin vind je Koos Haarwinkel, mijn favoriete kapsalon. Als je denkt aan tegendraads, krom, divers en bijzonder, dan kom je bij mij al snel bij de Krommestraat terecht.’

Heb je een bucketlist? En zo ja: wat staat er bovenaan die lijst?
‘Een bucketlist? Ben ik al zo oud dan? Eind februari waren we in Friesland en aan het einde van de avond zag ik een bijzondere zonsondergang. De volgende ochtend las ik in de krant dat het om het Noorderlicht ging! Op deze manier ga ik die niet van mijn lijstje schrappen. Het Noorderlicht wil ik het liefst vanaf IJsland zien. Moet kunnen!’

Wat doe je om te ontspannen na een drukke week?
‘Zaterdag is de laatste dag van de week dat de galerie open is. Voor mij is dat vaak ook de leukste en uiteindelijk meestal de meest hectische dag. Daarna lekker lang tafelen met vrienden of familie; dan kom ik zeker tot rust.’

Als je terug kon gaan in de tijd om een moment in je eigen leven opnieuw te beleven, welk moment zou je kiezen en waarom?
‘Deze vraag zet me aan het denken. Als je teruggaat in de tijd, loop je het risico dingen over te doen die je anders had willen aanpakken of je fouten te herstellen. Of je herbeleeft mooie momenten, om je daarna te realiseren dat deze misschien niet zo geweldig waren als je dacht, of dat ze niet meer terugkomen. Nee, ik ben niet zo bezig met het verleden. Je kunt je toekomst beïnvloeden. Dat vind ik veel interessanter en uitdagender.’

Met welke ondernemer zou je een dagje willen ruilen?
Er zijn genoeg inspirerende mensen in de wereld, maar laten we het binnen de stadsgrenzen houden. Ramon Morelisse vind ik een uitstekende ondernemer. Hij heeft samen met zijn vrouw een fantastische zaak opgezet. De winkel heeft een geweldige, bijna huiselijke, sfeer. Een dagje rondlopen tussen al die high-end apparatuur, dat lijkt me echt iets voor mij!’