Skip to main content
WinkelwagenClose Cart

Wat is de oorsprong van abstracte kunst?

De oorsprong van abstracte kunst kan worden teruggevoerd naar het begin van de 20e eeuw, een tijdperk waarin kunstenaars begonnen te experimenteren met nieuwe vormen van expressie en manieren om de traditionele artistieke normen uit te dagen. Echter, het concept van abstractie kan worden gevonden in diverse culturen en periodes door de geschiedenis heen.

In het Westen wordt de ontwikkeling van abstracte kunst vaak toegeschreven aan kunstenaars zoals Wassily Kandinsky, Kazimir Malevich, Piet Mondriaan en anderen. Deze pioniers van de abstracte kunst streefden ernaar om los te breken van de beperkingen van het realisme en objectieve weergave, en in plaats daarvan te focussen op de expressie van gevoelens, ideeën en innerlijke visie door middel van kleuren, vormen en lijnen.

Wassily Kandinsky wordt vaak beschouwd als een van de eerste kunstenaars die volledig abstracte schilderijen creëerde. Zijn werk, zoals “Compositie VII” uit 1913, toonde een radicale breuk met de traditionele beeldtaal, waarbij hij kleuren, vormen en lijnen gebruikte om een emotionele en spirituele ervaring over te brengen.

Kazimir Malevich introduceerde het concept van het “Suprematisme”, waarbij hij streefde naar een kunstvorm die de pure essentie van vorm en kleur vertegenwoordigde, los van de visuele wereld. Zijn beroemde werk “Zwart Vierkant” uit 1915 wordt beschouwd als een mijlpaal in de geschiedenis van de abstracte kunst, waarbij het schilderij slechts bestaat uit een enkel zwart vierkant op een witte achtergrond.

Piet Mondriaan was een andere belangrijke figuur in de ontwikkeling van abstracte kunst, vooral bekend om zijn composities van rechte lijnen, vlakken en primaire kleuren. Zijn zoektocht naar harmonie en evenwicht leidde tot de ontwikkeling van de stijl die bekend staat als “De Stijl”.

De oorsprong van abstracte kunst kan ook worden gezien in andere delen van de wereld, zoals in de prehistorische kunst, waar geometrische patronen en abstracte symbolen werden gebruikt, of in de decoratieve kunst van verschillende culturen die abstracte motieven en patronen omarmden als een manier van expressie.

Al met al is de oorsprong van abstracte kunst een complex en fascinerend onderwerp dat voortkomt uit een verlangen van kunstenaars om de grenzen van creativiteit en expressie te verkennen, en om nieuwe manieren te vinden om de wereld om hen heen te interpreteren en weer te geven.

Wat zijn de bekendste abstracte kunstenaars?

Er zijn talloze bekende abstracte kunstenaars wiens werk een blijvende invloed heeft gehad op de kunstwereld. Hier zijn enkele van de meest prominente:

1. Wassily Kandinsky: Vaak beschouwd als een pionier van abstracte kunst, Kandinsky’s werk verkent de relatie tussen kleur en vorm en legt de nadruk op emotionele en spirituele expressie.

2. Piet Mondriaan: Bekend om zijn composities van rechte lijnen, vlakken en primaire kleuren, Mondriaan was een belangrijke figuur in de ontwikkeling van de abstracte kunstbeweging “De Stijl”.

3. Kazimir Malevich: Malevich was een Russische kunstenaar die het “Suprematisme” introduceerde, een stijl die streefde naar het weergeven van de zuivere essentie van vorm en kleur door middel van abstracte geometrische composities.

4. Joan Miró: Een Spaanse kunstenaar bekend om zijn speelse en organische vormen, Miró’s werk verkent vaak het onderbewuste en de wereld van de verbeelding.

5. Mark Rothko: Rothko staat bekend om zijn abstracte schilderijen die bestaan uit grote, kleurrijke vlakken die een emotionele diepte en spirituele dimensie oproepen.

6. Jackson Pollock: Een pionier van het abstract expressionisme, Pollock’s kenmerkende stijl omvatte het druipen en spetteren van verf op het doek, waardoor spontaniteit en beweging ontstonden.

7. Lee Krasner: Als een van de toonaangevende vrouwelijke abstracte kunstenaars van haar tijd, was Krasner een krachtige exponent van het abstract expressionisme, waarbij ze een intense emotionele expressie combineerde met een krachtige visuele compositie.

8. Willem de Kooning: De Kooning was een invloedrijke figuur in de abstract expressionistische beweging, bekend om zijn expressieve en krachtige schilderijen die vaak een gevoel van beweging en energie overbrengen.

9. Hans Hofmann: Hofmann was een belangrijke figuur in de Amerikaanse abstracte kunstscene en wordt vaak beschouwd als een van de grondleggers van het abstract expressionisme in de Verenigde Staten.

10. Agnes Martin: Martin’s minimalistische abstracte schilderijen verkennen de subtiliteit van kleur, lijn en textuur, en staan bekend om hun meditatieve en contemplatieve kwaliteiten.

Deze kunstenaars hebben allemaal op unieke wijze bijgedragen aan de evolutie van de abstracte kunst en hebben een blijvende impact gehad op de kunstgeschiedenis.

Abstracte kunst bij Amersfoort Art

In de galerie hebben wij een ruime collectie abstracte kunstwerken. Bekijk bijvoorbeeld eens de werken van William Malucu, Sabastiao Rodrigues, Martin Copier en Enric Pont

Abstracte kunst: voorbeelden uit onze collectie