Alekhin’s Defence

950,00

  • Techniek Mixed Media
  • Afmeting 50 x 70 cm
  • Oplage Unica
  • Levertijd 1-3 werkdagen
Artikelnummer: AMBSS Categorie:
Stel een vraagSnel antwoord
Ontvang een gepersonaliseerde preview op jouw muur!Gratis

Beschrijving

Alekhin’s Defence – Een meesterwerk van Olav van Lede

De inspiratie achter Alekhin’s Defence

De Alekhinverdediging is een schaakopening die begint met de zetten 1.e4 Pf6. Deze opening, populair gemaakt door Alexander Alekhin in het begin van de vorige eeuw, lokt de witte pionnen naar voren om ze vervolgens te ondermijnen met zetten als …d6. In 1935 speelde Alekhin een legendarische match tegen Max Euwe, die de match won en wereldkampioen werd. Deze gebeurtenis zorgde voor een enorme opleving van het schaakspel in Nederland.

Het kunstwerk

Olav van Lede, een groot schaakliefhebber, brengt met ‘Alekhin’s Defence’ een ode aan het schaakspel en zijn grootmeesters. Het schilderij toont een paard met een bijzondere oogopslag, geplaatst op een oud Sovjet-schaakboek van Alekhin uit 1971. Het paard is met acryl geschilderd op een doek van 50×70 cm en heeft een dikte van 5 cm. Het kunstwerk wordt geleverd met een certificaat van echtheid.

Over de kunstenaar

Kunstenaar Olav van Lede betwijfelt het veelgehoorde advies om het verleden los te laten. Hij richt zich in zijn werk op historische documenten en onderwerpen, die hij verbindt met levendige iconen of objecten. Zijn creatieve proces begint vaak buiten zijn atelier, waar hij historische bronnen zoekt bij verzamelaars, antiquairs en musea. Hierdoor brengt Olav opmerkelijke, ontroerende en soms confronterende feiten en momenten uit het verleden opnieuw onder de aandacht, wat resulteert in kunstwerken die zowel mooi als betekenisvol zijn.

Biografie van Olav van Lede

Geboren op 28 juni 1976 in Montreal, Canada, maakte Olav van Lede een reis via België, Engeland en Frankrijk voordat hij aan het begin van de 21e eeuw in Amsterdam belandde. Daar vond hij onderdak in een oud atelier in het stadsdeel Oud Zuid, waar hij vele jaren woonde en zichzelf artistiek ontwikkelde, geïnspireerd door grootheden als Roy Lichtenstein en Andy Warhol. In deze periode kwamen zijn eerste werken tot stand, die al snel hun weg vonden naar diverse huizen en kantoren.

Olav’s interieurlijn en terugkeer naar kunst

Met zijn bruisende ideeën bracht Olav vervolgens zijn eigen interieurlijn op de markt, inclusief kleine meubels, verlichting en accessoires. Alles doordrenkt met een vleugje humor en ontworpen onder het motto ‘a smile in the mind’, onder zijn eigen label en beheer. Maar in het begin van 2022 voelde hij opnieuw de drang om terug te keren naar zijn oorspronkelijke passie. Hij nam opnieuw een atelier in gebruik en richtte zich volledig op zijn kunst.

Onderscheidingen en erkenning

Sinds 2022 heeft Olav met zijn vernieuwende, herkenbare en originele stijl diverse onderscheidingen ontvangen. Zijn werk wordt nu vertegenwoordigd door verschillende gerenommeerde galerieën en is in trek bij kunstliefhebbers wereldwijd.

Te zien in onze galerie in Amersfoort en online te bestellen. Neem voor buitenlandse bestellingen gerust contact met ons op.