Alekhin’s Defence

950,00

  • Techniek Mixed Media
  • Afmeting 50 x 70 cm
  • Oplage Unica
Artikelnummer: AMBSS Categorie:
Stel een vraagSnel antwoord
Ontvang een gepersonaliseerde preview op jouw muur!Gratis

Beschrijving

De Alekhinverdediging is een opening met het Paard in het schaken, die zich kenmerkt door de zetten 1.e4 Pf6. De zet doet vreemd aan omdat wit met 2.e5 een breed centrum krijgt. Het idee is echter dat zwart de pionnen naar voren lokt en het witte centrum met zetten als …d6 ondermijnt. Alexander Alekhin maakte deze zet in het begin van de vorige eeuw populair.  In 1935 schaakte hij tegen Max Euwe en deze laatste won de match met 15½–14½, waarna Euwe wereldkampioen werd. Het directe gevolg hiervan was een enorme opleving van het schaakspel in Nederland: jong en oud wilde schaken leren. Olav van Lede is een groot schaakliefhebber en ‘Alekhin’s Defence’ is zijn ode aan het spel en de grootmeesters. Het paard, met zijn bijzondere oogopslag, verwijzend naar de bijzondere zet is geplaatst op een oud Sovjet schaakboek van Alekhin uit 1971. Het paard zelf is met acryl geschilderd. Het doek is 5 cm dik en meet 50x70cm en wordt geleverd met certificaat van echtheid. Te zien in onze galerie in Amersfoort, maar ook online te bestellen (verzekerde verzending Nederland  € 12,50) Levertijd 1-3 werkdagen. Neem voor buitenlandse bestellingen gerust contact met ons op.

Kunstenaar Olav van Lede daagt het veelgehoorde advies uit om het verleden los te laten. Hij betwijfelt of dit altijd de beste aanpak is, gezien de vele unieke en waardevolle momenten die het verleden te bieden heeft, vol leermomenten, nostalgie en vernieuwing. In zijn werk richt Van Lede zich op historische documenten en onderwerpen, die hij verbindt met levendige iconen of objecten. Hij verkent diverse thema’s, waaronder ruimtevaart, oorlog, strategie, culinaire tradities en nostalgie. Het creatieve proces begint voor hem ver buiten zijn atelier, waar hij historische bronnen zoekt bij verzamelaars, antiquairs en musea. Op deze manier brengt Olav opmerkelijke, ontroerende en soms confronterende feiten en momenten uit het verleden opnieuw onder de aandacht, wat resulteert in kunstwerken die zowel mooi als betekenisvol zijn.

Geboren op 28 juni 1976 in Montreal, Canada, maakte Olav van Lede een reis via België, Engeland en Frankrijk voordat hij aan het begin van de 21e eeuw in Amsterdam belandde. Daar vond hij onderdak in een oud atelier in het stadsdeel Oud Zuid, waar hij vele jaren woonde en zichzelf artistiek ontwikkelde, geïnspireerd door grootheden als Roy Lichtenstein en Andy Warhol. In deze periode kwamen zijn eerste werken tot stand, die al snel hun weg vonden naar diverse huizen en kantoren.

Met zijn bruisende ideeën bracht Olav vervolgens zijn eigen interieurlijn op de markt, inclusief kleine meubels, verlichting en accessoires. Alles doordrenkt met een vleugje humor en ontworpen onder het motto ‘a smile in the mind’, onder zijn eigen label en beheer. Maar in het begin van 2022 voelde hij opnieuw de drang om terug te keren naar zijn oorspronkelijke passie. Hij nam opnieuw een atelier in gebruik en richtte zich volledig op zijn kunst.

Sinds 2022 heeft Olav met zijn vernieuwende, herkenbare en originele stijl diverse onderscheidingen ontvangen. Zijn werk wordt nu vertegenwoordigd door verschillende gerenommeerde galerieën en is in trek bij kunstliefhebbers wereldwijd.