Toont alle 6 resultaten

Aantrekkelijk, vervreemd, absurd? Olav van Lede's kunst werpt een licht op historische feiten en is vaak humoristisch, maar altijd indrukwekkend!

Olav van lede artist

Olav van Lede

'When history becomes my story'  Olav van Lede onderzoekt historische gebeurtenissen en documenten en trekt door middel van een icoon deze naar het heden. In zijn werken gebruikt hij naast acrylverf originele krantenartikelen en magazines uit het verleden.

Impressies kunstwerken van Olav van Lede

Het is een vaak gehoorde uitspraak; 'Het verleden achter je laten.' Kunstenaar Olav van Lede betwijfelt of dat wel altijd nodig is. Hij ziet het verleden als een schatkamer vol unieke en waardevolle momenten, doordrenkt van leerzame ervaringen, nostalgische gevoelens en vernieuwing. In zijn kunstwerken verbindt Olav historische documenten en thema's op een levendige manier met elkaar, vaak door middel van sprekende iconen of objecten. Hij belicht diverse onderwerpen, variërend van ruimtevaart en oorlog tot strategie, gastronomie en nostalgie. De creatie van een nieuw kunstwerk begint voor Olav ver buiten zijn atelier, waar hij op zoek gaat naar historische documenten bij verzamelaars, antiquairs en musea. Op deze manier brengt Olav zowel mooie en humoristische als soms minder rooskleurige feiten en momenten uit het verleden weer onder de aandacht.

Olav van Lede werd geboren op 28 juni 1976 in Montreal, Canada. Na een omzwerving via België, Engeland en Frankrijk belandde hij aan het begin van de 21e eeuw in Amsterdam, waar hij zijn intrek nam in een oud atelier in het stadsdeel Oud Zuid. Hier heeft hij vele jaren gewoond, terwijl hij zichzelf ontwikkelde en zijn artistieke pad volgde, geïnspireerd door grote namen als Roy Lichtenstein en Andy Warhol. In deze periode ontstonden zijn eerste werken, die al snel hun weg vonden naar diverse huizen en kantoren.

Als kunstenaar en ontwerper ineen bracht Olav, bruisend van ideeën, in de daaropvolgende jaren zijn eigen interieurlijn op de markt, met kleine meubels, verlichting en accessoires. Alles doordrenkt met een vleugje humor en ontworpen met het motto 'a smile in the mind', onder zijn eigen label en beheer. Maar begin 2022 begon het weer te kriebelen en besloot Olav terug te keren naar zijn oorspronkelijke passie. Hij betrok opnieuw een atelier en richtte zich volledig op zijn kunst.

Sinds 2022 heeft Olav met zijn vernieuwende, herkenbare en originele stijl diverse onderscheidingen ontvangen. Zijn werk wordt inmiddels vertegenwoordigd door verschillende gerenommeerde galerieën en is in trek bij kunstliefhebbers wereldwijd.

 

Onderscheidingen David Polak, JA KUNST: “Het werk van Olav van Lede is op het eerste gezicht aantrekkelijk en op het tweede gezicht boeiend. De contrasten tussen de aandachttrekkende onderwerpen en de rest van de werken zijn relevant en ze geven de werken diepgang. Al met al maken de werken grote indruk op mij.”

 

Divers: Passage uit het openingswoord van de expositie ReMastered door Jop Ubbens, oud CEO van Christies Jop Ubbens: "Zo transformeerde de schilder Olav van Lede een oubollig traditioneel stilleven met vruchten waarbij hij de appel als symbool van NY laat staan en zelfs uitlicht in een schilderij met een sappige hotdog, de Amerikaanse delicatesse bij uitstek. Het effect is vervreemdend en tegelijkertijd spectaculair".